lördag 27 augusti 2016

Den som finner

Den andra boken i Stephen Kings serie om Bill Hodge, en före detta polis och numera privatdetektiv.

Boken börjar med att författaren John Rothstein har inbrott och tre rånare vill ha hans pengar och även anteckningsböcker. För en av rånarna är hans största fan (verkar som om King är lite nervös över besatta fans ibland).

Många år senare så hittar en pojke en nergrävd kista med något i som han verkligen behöver. Men det visar sig att det inte är så smart att bara ta det man hittar, för någon annan kanske letar efter det.

Boken handlar inte så mycket om Bill Hodges men personer i hans närhet är med mer tycker jag. Man får också en liten tillbaka blick till händelsen i Mr Mercedes när mördaren kör bilen in i folksamlingen.

Jag gillar Stephen Kings deckare, och väntar på sista delen Sista vakten som kommer ut i slutet av september. Spännande och väldigt mycket King även om det inte är skräck.

Betyg:
1 2 3 4 5

"Den som finner är den fristående andra delen i Stephen Kings thriller-trilogi om Bill Hodges. Den första delen, Mr Mercedes, hyllades av kritikerna och tilldelades årets Edgar Award för bästa spänningsroman 2015.

Morris Bellamy är författaren John Rothsteins allra största fan. Han är fullkomligt besatt av den geniförklarade Rothstein och hans romaner om Jimmy Gold. Men Morris är besviken på sin idol. Rothstein har slutat skriva, och sålt sig till reklambranschen. Som straff måste han dö.

Efter att ha skjutit ihjäl Rothstein i författarens eget hem får Morris inte bara med sig pengarna i kassaskåpet, utan också en trave anteckningsböcker som bland annat visar sig innehålla det handskrivna manuset till ytterligare en Gold-roman. Morris hinner precis gömma undan anteckningsböckerna när omständigheterna gör att han hamnar i fängelse för ett annat brott.

Åratal senare finner en liten pojke vid namn Pete Saubers den undangömda skatten. En skatt som visar sig vara livsfarlig att ha i sin ägo. Den pensionerade kriminalaren Bill Hodges får nys om Petes trängda situation, och tillsammans med sina medhjälpare Holly och Jerome dras han in i fallet och i Morris Bellamys vansinne"

söndag 14 augusti 2016

Bro bro breja

Lyssnade på andra boken på vägen till och från jobbet med appen BookBeat. Det är andra boken i serien om Helen Grace och de andra poliserna. Första boken heter Ole dole doff och det är bäst att börja med den annars så är det risk för spoiler i denna boken.

Nya mord som polisen försöker lösa. Helen Grace har det tufft efter systerns död och inte alla tycker att hon passar som polis. Lättläst med korta kapitel gör att den gick väldigt fort att lyssna klar på. En spännande bok i en serie som är värd att läsa.

Betyg:
1 2 3 4 5


"En död man som levt ett till synes skötsamt liv hittas i ett övergivet hus. Någon har skurit ut hans hjärta och lämnat det utanför familjens ytterdörr. Det är det första offret. Och kriminalkommissarie Helen Grace anar att det inte är det sista.

I Southamptons slumkvarter frodas prostitution och droghandel. Varför har en lyckligt gift man rört sig i det området? När ännu ett liknande fall dyker upp är det tydligt att det går en seriemördare lös. Ett tredje offer hittas. Vilken är den gemensamma nämnaren? Kan mördaren spåras vid den chattsida där ett antal män diskuterar och betygsätter prostituerade?


Helen Grace har inte bara en krävande mordutredning på sitt bord. Hon försöker också återhämta sig efter systerns död samtidigt som hon måste navigera mellan blindskären på polisstationen, där inte alla vill ha henne kvar. Helen kan känna vreden bakom morden, men hon kan inte föreställa sig hur skickligt mördaren går tillväga, eller vad som väntar henne i slutet av jakten ..."

fredag 5 augusti 2016

Färjan

En helt vanlig färja som går varje dag mellan Sverige och Finland. Men den här turen är inte helt vanlig. En sorts smitta sprider sig på färjan och det som händer med personerna är inte bra.

Personbeskrivningarna i boken gillar jag speciellt mycket. Ett gäng vanliga personer som känns äkta och kunde vara vem som helt som man ser när man sitter på bussen på väg hem från jobbet. De gör något så vanligt som att åka färja. Sedan kommer det onda in i handlingen och det känns som om det också skulle kunna vara möjligt. Jag var inte så förtjust i att åka färja innan jag läste denna boken, och nu efter så tänker jag helt enkelt låta bli!

Betyg:
1 2 3 4 5

"I kväll ska 1 200 förväntansfulla passagerare åka på en kryssning mellan Sverige och Finland. Men det finns något ondskefullt ombord på den här resan. Mitt i natten är färjan plötsligt avskärmad från omvärlden. Det finns ingenstans att fly. Det finns inget sätt att kontakta land. Och du vet inte vem du kan lita på.

Mats Strandberg följer upp succén med Engelsfors-trilogin med en spännande skräckroman. Liksom i Engelsfors blandas det socialrealistiska med det övernaturliga, på en plats som många svenskar har en relation till. Här får vi lära känna både passagerare och personal. Den ensamma gamla kvinnan som söker äventyret. Den avdankade schlagerstjärnan som leder karaokekvällarna. Mannen som tidigare jobbat ombord och nu återvänder för att iscensätta ett spektakulärt frieri. Ordningsvakten som med sina tre kollegor försöker kontrollera det dagliga kaoset ombord. De tolvåriga kusinerna som var bästa vänner innan en familjehemlighet kom emellan dem.

Relationer sätts på prov. Vanliga människor tvingas bli hjältar. Men det som händer den här natten kan också locka fram det värsta i dem. Välkommen ombord på Baltic Charisma"

torsdag 4 augusti 2016

Vår egen lilla hemlighet

Del fyra om journalisten Magdalena Hansson och polisen i Hagfors. Spännande och intressant historia som inte så lätt att förutse. En perfekt sommarbok.

Delarna i ordning:
Flickan med snö i håret
Pojken som slutade gråta
Svara om du hör mig
Vår egen lilla hemlighet

Betyg:
1 2 3 4 5

"Vår egen lilla hemlighet är fjärde delen i Ninni Schulmans populära Hagforsserie. Oavlåtligt spännande kriminalromaner om en verklighet som de flesta känner igen sig i, långt från storstäderna och idylliska semesterparadis.

En kväll i april kommer socialsekreterare Anna-Karin Ehn inte hem från sitt arbete och hennes make anmäler henne försvunnen. Han vet att hon har blivit hotad på sitt jobb och fruktar det värsta.

Dagen därpå hittas Anna-Karins bil övergiven vid vägkanten några mil utanför Hagfors. Polisen hittar spår av blod i bilen och man misstänker att hon har utsatts för ett brott. Anna-Karin verkar ha levt ett helt vanligt liv med man och barn, men när man börjar skrapa på den prydliga ytan upptäcker man att hon har många hemligheter. Kan de ha lett till hennes försvinnande?

Vår egen lilla hemlighet är en kriminalroman om makt, utsatthet och om det fruktansvärda som kan ske bakom lyckta dörrar. Och precis som i de tidigare böckerna får vi följa journalisten Magdalena Hansson och poliserna Petra Wilander och Christer Berglund."